Een maatje voor iemand zijn: ‘Ik zie dat het contact tussen ons écht helpt.”

4 mei 2022

Hoe is het om een maatje voor iemand te zijn? En wat doe je dan? Sanne (29) werd twee jaar geleden gekoppeld aan haar maatje (26). De begeleider van de maatjes sprak met Sanne over het maatjesproject. Waarom koos ze voor deze vrijwilligersjob?

Wie ben je?

“Ik ben Sanne en vrijwilliger bij het maatjesproject. Via mijn werk hoorde ik iemand van de Tussenvoorziening enthousiast vertellen over het maatjesproject. Ik wilde al langere tijd vrijwilligerswerk doen, maar wist niet zo goed wat. Door dit verhaal raakte ik enthousiast. 1-op-1 leek me een prettige manier om iemand te helpen.”

Kun je iets vertellen over je vrijwilligerswerk?

“Inmiddels ben ik al ruim een jaar maatje van een leuke, jonge meid die veel heeft meegemaakt. We doen veel toffe dingen samen: van kletsen tot skeeleren tot uitgaan en winkelen. In het begin spraken we vooral bij mijn maatje thuis af. Na verloop van tijd merkte ik dat het vertrouwen van mijn maatje groeide, niet alleen in haarzelf, maar ook in anderen. Daardoor gaan we nu ook steeds vaker de deur uit.”

Wat vind je er leuk aan?

“Ik zie het niet meer als ‘werk’. Ik beschouw mijn maatje als een vriendin. De vertrouwensband tussen ons is goed, we hebben lol samen en veel goede gesprekken. Ik haal zelf ook veel uit het contact met mijn maatje.”

Wat haal je er zelf uit?

“Ik zat veel in mijn eigen bubbel, met mijn eigen soort mensen. Ik vind het een verrijking dat ik mijn maatje hebt ontmoet, dat ik mijn beeld van het leven daardoor verruim. Dat ik ook inzicht krijg in het heftige en veerkrachtige leven van mijn maatje. Ik bewonder haar optimisme en vechtlust. Dat geeft mij ook inspiratie in mijn eigen leven!”

Waar ben je trots op?

“Dat ik zie dat het contact tussen ons haar écht helpt. Ze durft nu zoveel meer dan in het begin. Ze kletst nu soms zomaar tegen wildvreemden, dat hadden we een jaar geleden niet bedacht. En heel mooi; mijn maatje wil straks zelf ook maatje worden. Daar ben ik wel echt trots op!”


Hoe weet je wat je moet doen met je maatje?

Ik heb eerst een uitgebreide intake gehad met iemand van het maatjesproject. Daarin heb ik verteld dat ik nieuw ben in dit ‘werk’. Ik kreeg veel uitleg over de doelgroep en wat het inhoudt om maatje te zijn. Ik heb ook aangeven wat ik wel zou willen en wat niet. Daarna heb ik een tijdje gewacht tot er een match was. Bij maatjes koppelen ze niet zomaar: ze kijken echt naar overeenkomsten in hobby’s en bijvoorbeeld karakter.

Bij de kennismaking met mijn maatje was gelukkig ook iemand van het project aanwezig. Het eerste gesprek was nog een beetje ongemakkelijk, gelukkig had de medewerker van het maatjesproject dit al uitgelegd. We hebben toen wel al besproken wat we zouden gaan doen. Eerst rustig een band opbouwen en daarna leuke dingen doen.

De eerste afspraken moesten mijn maatje en ik elkaar nog echt leren kennen, maar het voelde vanaf het begin al goed en vertrouwd. Gelukkig zijn de medewerkers van maatjes er voor vragen. We doen ook regelmatig evaluatiegesprekken, dan bespreken we in alle openheid of het contact nog goed loopt. Ik ben blij met het maatjesproject, en ook heel blij met mijn maatje! Ik hoop dat we nog lang zo door kunnen gaan.”


Zou een maatje ook voor jou fijn zijn
?

Zou jij een maatje voor iemand anders willen zijn?